Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanovic

Elfogadta a szerbiai parlament a rendkívüli állapot megszüntetéséről szóló javaslatot

2020.05.06
20:57
2020.05.07
11:30
Forrás
Szerbiai RTV
Ez azt jelenti, hogy holnaptól a kijárási tilalom is megszűnik az országban a döntés Hivatalos Közlönyben való megjelenése után. Bizonyos korlátozások azonban továbbra is életben maradnak.

A jelenlévő képviselők közül 155-en szavaztak a javaslat mellett, ellene senki, egy személy tartózkodott.

A döntéssel 11 olyan szabályt töröltek el, amely a rendkívüli állapot idején a munkaszervezésre, az adózásokra, a büntetőeljárásokra vonatkozott.

Az illetékes választási bizottság május 11-én dönt a választások folytatásának végrehajtásáról.

Az olyan sokfős rendezvények, mint a lakodalmak, a keresztelők, a születésnapok június 15-től lesznek megengedettek.

Szerbiában március 15-e óta volt érvényben a rendkívüli állapot.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ülés végén köszönetet mondott minden egyes állampolgárnak, aki tiszteletben tartotta az előírásokat. Hozzátette, Szerbiának van mire büszkének lennie, mégpedig arra, ahogyan harcolt, amennyire bátor volt, és hogy az első helyre az emberi életeket helyezte a politikával szemben.

A rendkívüli állapot eltörlése nem jelenti azt, hogy egyes intézkedések nem maradnak életben. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a kesztyű és a maszk viselése kötelező marad a tömegközlekedési járműveken, az éttermekben és a kávézókban. A gyülekezés is tilos marad, valamint nem lesz iskolai tanítás, és a mozik, színházak sem nyitnak ki.

A továbbiakban is kötelezően be kell tartani a két méteres távolságot és kerülni kell az érintkezést, vagyis az ölelkezést, kezelést. A 65 évnél idősebb személyek ezentúl bármikor elhagyhatják otthonukat, azonban a javaslat szerint lehetőségeikhez mérten minél több időt kell saját lakásukban tölteni.

Az elmúlt napokban lassan elkezdett visszatérni az élet a rendes kerékvágásba, elindult a közlekedés, a szalonok, kávézók megnyitottak, hamarosan pedig a nagyobb bevásárlóközpontok is sorra kerülnek. Ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a járvány elmúlt volna, a szakemberek továbbra is a személyes felelősség fontosságát hangsúlyozzák.

parlament
Szerbia
rendkívüli állapot
elfogadta
megszüntetés

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.