Ugrás a tartalomra

Meghaladja az ötezret az új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

2020.12.16
15:31
2020.12.16
18:44
Forrás
Szerbiai RTV, covid19.rs, Pink TV, bolnicasubotica.com, izjzv.org.rs, covid19.rs
49 koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában országszerte. Vajdaságban csaknem 43 ezer személy minősül aktív fertőzöttnek. Pénteken ülésezik újra a válságstáb.

Több mint ötezer embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 18.484 tesztelt személy közül 5353-nál mutatták ki a betegséget. A kór szövődményeinek következtében 49 beteg hunyt el, a halottak száma ezzel összesen 2482-re emelkedett. A halálozási arány 0,88 százalék. Kórházban jelenleg 9443 személyt kezelnek, közülük 333 páciens szorul mesterséges lélegeztetésre.

Enyhe esést mutat a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

Az ország egészségügyi rendszere rendkívül túlterhelt - állítják a szakemberek. A kórházakban jelenleg több mint kilencezer személy lábadozik. Az elmúlt hetekben Niš azon városok közé tartozott, ahol a legtöbb fertőzött személyt regisztrálták. A helyi kórházak teljesítőképessége elérte a határát - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek dr. Goran Stanojević, a Niši Klinikai Központ segédigazgatója.

Dr. Goran Stanojević, segédigazgató, Klinikai Központ Niš: „Az intenzív osztályok túlzsúfoltak, ezért jelent nagy segítséget az ideiglenes Covid-kórház Čair csarnoka, akik átveszik a közepesen súlyos klinikai tünetekkel rendelkező betegeket. Emlékeztetnem kell arra, hogy az ideiglenes kórház megnyitása óta először nemcsak az enyhe klinikai eseteket helyezzük el ott, hanem már a közepesen súlyos klinikai képpel rendelkező betegeket is. Tehát azokat a betegeket is, akik oxigénterápiára szorulnak.”

Szerbiában rendkívül nehéz és súlyos a helyzet, a koronavírussal fertőzött betegek nagy része kórházban van, illetve egyre több egészségügyi dolgozó is megfertőződik - véli dr. Mijomir Pelemiš járványügyi szakértő.

Dr. Mijomir Pelemiš, járványügyi szakértő: „Sok egészségügyi dolgozók egész családja fertőzött, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik el tudják végezni ezt a munkát. Ez alapján nincs más választásunk, mint megérteni, hogy szigorúan be kell tartanunk minden intézkedést.”

Megjelentek a Hivatalos Közlönyben a szerb kormány által elfogadott rendelkezések a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. A közlönyben egyebek között az is áll, hogy négyéves kortól kötelező a maszk viselése zárt térben Szerbiában. A gyermekeknek - a felnőttekhez hasonlóan - kültéren is hordaniuk kell a maszkot, ha nem tartható be az ajánlott távolság. A válságstáb döntése értelmében továbbá, ezentúl nem szükséges a tesztelése annak a páciensnek, akit a kórházi kezelés után hazaküldenek otthoni izolációba.

Az is megjelent a közlönyben, hogy december 20. és január 10. között a Szerbiába érkező személyeknek negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a határon. A szerb állampolgárok ennek hiányában beléphetnek, de 10 napos karanténra kötelezik őket, amelyet negatív teszttel ki lehet váltani a karantén ideje alatt is. A külföldi állampolgárok negatív teszt nélkül nem léphetnek be Szerbiába. A határokon felmutatott teszt nem lehet régebbi 48 óránál, kivételes esetekben 72 óránál. A legtöbb rendelkezés ma életbe lépett, a határra vonatkozó pedig december 20-án, vasárnap fog.

A külföldiek számára a PCR teszt Szerbiában 18 ezer dinárba kerül, a szerb állampolgároknak pedig 6 ezer dinárba, de csak év végéig, január elsején ugyanis már 9 ezer dinárt kell fizetni, ha valaki teszteltetné magát.

Vajdasági helyzetkép

410 újonnan regisztrált koronavírusos esetet regisztráltak Vajdaság területén az elmúlt 24 órában - közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. A legtöbb beteg továbbra is Újvidéken van, ezúttal 382-en, de a helyzet továbbra is kritikus Pancsován, Nagybecskereken, Nagykikindán, Zomborban, Szabadkán és Mitrovicán is. 42 983 jelenleg is aktív fertőzött van a tartomány területén. Újvidéken több mint 11 880, Pancsován több mint 4200, Szabadkán pedig 2900-nál is magasabb az aktív fertőzöttek száma.

Szabadkán 59 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak meg az elmúlt 24 órában - olvasható a Szabadkai Közkórház oldalán. 22 pácienst tartottak bent kórházi kezelésen, 25 eddig ott lábadozó beteget pedig hazaküldtek. Az egészségügyi intézmény covid-részlegein összesen 182 koronavírusos beteget kezelnek. Intenzív ellátásra 20 páciens szorul, közülük 14-en vannak mesterséges lélegeztetésen.

Pénteken ülésezik a szerbiai válságstáb - nyilatkozta dr. Predrag Kon járványügyi szakértő. Elmondta, a helyzet rendkívül rossz járványügyi szempontból, a kórházak túlterheltek, ezért szavai szerint minden bizonnyal a hétvégén sem kell a szigorítások enyhítésére számítani. Kon arról is beszélt, hogy a pénteki ülésen az újévi ünnepekkel kapcsolatos intézkedésekről is beszélnek, ez azonban a járványhelyzet alakulásának függvénye. A végleges döntést december 26 előtt nem valószínű, hogy meghozzák - mondta Kon. Hozzátette, az új intézkedések eredményei tíz nap múlva lesznek láthatóak a kórházakban.

Csaknem 6000 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak kedden Szerbiában. 24 óra alatt 18 989 tesztet végeztek el a szakemberek. Ebből a hivatalos adatok szerint 5884 lett pozitív. Egy nap alatt 53-an haltak bele a covid-19 betegségbe vagy annak szövődményeibe. Kórházban 9320 koronavírusos pácienst kezelnek a hivatalos keddi adatok szerint. Közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.

Az év végéig megérkezik az első koronavírus elleni védőoltás szállítmány Szerbiába - jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

korház
koronavírus
fertőzött
járvány
vakcina
oltás

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.