Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szerbia élen jár átoltottság szempontjából Európában

2021-01-23
20:55
Forrás
Vajdaság MA, Szerbiai RTV
Szerbia a negyedik Európában, amennyiben a lakosság átoltottságát vesszük figyelembe a teljes népességhez viszonyítva - jelentette ki a szerb köztársasági elnök.

Aleksandar Vučić hozzátette, ma több mint 42 ezer ember vette fel a koronavírus elleni oltást országszerte. Arról is beszélt, hogy jelenleg lehetetlen a vakcina beszerzése a világpiacon. Szavai szerint amennyi oltással rendelkezik most az ország, figyelembe véve az oltás tempóját, az további 7-8 napra lesz elegendő. Leszögezte, aki felvette az első oltást, nem kell aggódnia, lesz elegendő szérum arra, hogy a második, emlékeztető vakcinát is megkapja, amikor az szükséges. Azt is mondta, hogy egyeztetett valakivel, akiknek a nevét nem árulhatja el, de ennek a beszélgetésnek köszönhetően további 100 ezer oltást tud beszerezni a meglévőn kívül az ország. Szerbia továbbra is törekszik, hogy megfelelő mennyiségű oltóanyagot szerezzen és folytatódjon a lakosság immunitásának kialakítása - mondta a szerb elnök. 

A szerb kormány eUprava.rs honlapján vagy telefonos úton eddig több mint 488 ezer polgár jelezte, hogy szeretné megkapni a koronavírus elleni vakcinát. Vajdaságban 31 ezren, Szabadkán, az új városházán már több mint 1300-an vették fel az oltást. Tegnap több mint 30 ezer személy vette fel az oltást. Szerbiában eddig több mint 100 ezren kapták meg a koronavírus-fertőzés elleni vakcinát, húsz személynél tapasztaltak enyhe, gyorsan múló mellékhatást.

Tanjug/Nikola Anđić

Vajdaságban eddig összesen 31.673 személy vette fel a koronavírus elleni védőoltást – mondta dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója a szerbiai köztévének. A jelenlegi vajdasági járványügyi helyzet a szakemberek szerint továbbra is rendkívüli, annak ellenére, hogy január folyamán az új megbetegedések száma ötszörte alacsonyabb volt, mint novemberben és decemberben.

Pénteken 378 új fertőzöttet regisztráltak a tartományban, közülük Újvidéken 71-et. Arra a kérdésre, hogy még hány polgárnak kell felvennie a védőoltást, hogy nyugodtak lehessünk, Petrović azt válaszolta, hogy ehhez a lakosság 95%-ának az immunitására van szükség, egy újabb járványhullám elkerüléséhez viszont a lakosság 70 százalékának kell immunitással rendelkeznie. A szakember hozzátette, becsléseik szerint elegendő, ha a lakosság 20 százaléka megkapja a védőoltást, hogy elérjük az említett 70 százalékos immunitást.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes/illusztráció

Eddig 1330 személyt oltottak be a csütörtök óta működő szabadkai oltóponton, az új városháza épületében. Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatónője a szerbiai köztévének elmondta, ma 432 személy kapja meg a koronavírus elleni védőoltást. Hozzátette, igyekeznek minden érdeklődőt fogadni, bár valóban sokan vannak. Ivanka Beoković hozzátette, van elegendő vakcina, a polgárok jól viselik az oltást, és a beoltottak eddig nem tapasztaltak mellékhatásokat.

TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Ma is hosszú sorokban várakoznak a polgárok a 11-es belgrádi vásárcsarnok előtt, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást.

Eközben ma reggel megkezdődött a 3-as csarnok átalakítása is, amely hétfőtől vagy keddtől szintén oltóhelyként fog működni – közölte Goran Vesić Belgrád alpolgármestere. A 3-as csarnokban 30 oltópontot hoznak létre, ahol 48 orvos és 56 egészségügyi nővér fog dolgozni két műszakban, 8-tól 20 óráig. Vesić hangsúlyozta, hogy ebben a csarnokban naponta 8-10 ezer ember veheti majd fel a védőoltást.

Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere: „Itt két műszakban 48 orvos és 56 nővér dolgozik majd. Ők 8-10 ezer embert tudnak majd beoltani naponta. Ha tudjuk, hogy a 11-es számú csarnokban, körülbelül 3 ezer embert oltanak be, akkor a következő héten a vásárcsarnokban naponta 8, 11, de akár 13 ezer embert is beolthatunk. Ha ehhez hozzáadjuk az egészségházakat, ahol 3500-4000 embert oltanak be, akkor az azt jelenti, hogy naponta 15-17 ezer ember veheti fel az oltóanyagot Belgrádban.”

TANJUG/ZORAN ZESTIC/nr

Elégedett a tanügyi dolgozók koronavírus elleni vakcinával való beoltásával, illetve annak előrehaladásával az illetékes miniszter, Branko Ružić. Azt mondta, csak ma 8 ezer iskolai alkalmazott kapta meg a védőoltást Szerbia-szerte. Ružić újra megragadta az alkalmat, hogy emlékeztessen, fontos a tanügyesek és később mások beoltása, mert csak így térhetünk vissza a normális életünkhöz.

koronavírus
vakcina
védőoltás
Szerbia
immunizáció
vakcináció
Vajdaság

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.