Ugrás a tartalomra

Továbbra is 2000 felett az új fertőzöttek száma

2021.01.13
15:36
2021.01.14
06:11
Forrás
Szerbiai RTV
Ma is 2000 felett van az egy nap alatt nyilvántartásba vett koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában. Több mint 150 ezren jelentkeztek már az oltásra az e-Uprava oldalon. A jelentkezők fele belgrádi, 30 százalékuk pedig bármelyik oltást felvenné.

Az elmúlt 24 órában 12 889 tesztet végeztek el a szakemberek, ebből lett 2267 pozitív. Az elmúlt egy nap alatt 25 beteg hunyt el a kór szövődményeinek következtében, ezzel a halottak száma 3664-re emelkedett az országban.

A szerbiai kórházakban jelenleg 5503 beteget ápolnak, közülük 189-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Csökken a koronavírussal fertőzöttek száma az észak-bácskai körzetben, de a helyzet továbbra is rendkívüli. Jelenleg a körzetben 1023 fertőzöttet tartanak nyilván, ebből 808 személyt Szabadkán. Az elmúlt 24 órában 59 vizsgálatot végeztek el a Szabadkai Közkórházban. Kórházi ápolásra 12 páciens szorul, további otthoni izolációba pedig 10 személyt engedtek el. Jelenleg a kórház covid-részlegén 59 pácienst kezelnek, intenzív ellátást 7-en kapnak és 6-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Biztató viszont, hogy megérkeztek az oltások. Egyelőre az immunizálást a covid-részlegben dolgozó egészségügyi dolgozóknak, majd a Gerontológiai Központ legidősebb lakóinak szánják - mondta dr. Nebojša Bohucki. Az epidemiológus kiemelte: a következő időszakban arra számítunk, hogy az oltás folytatódik, és a vakcinákat megkapják az otthonukban tartózkodó 65 évnél idősebb emberek is.

Várhatóan a 75 évnél idősebbeket még a héten felkeresik. Az illetékesek azt mondják, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberek ne várjanak túl sokat az oltásra, és ne legyen tolongás. A szakemberek arra számítanak, hogy még nagyobb számban jelentkeznek majd az emberek az oltásra, mert ez vezet a koronavírus leküzdéséhez. A jelentkezők csaknem 20 százaléka 75 év feletti.

Egy új, Indiában fejlesztés alatt álló koronavírus elleni vakcina Szerbiába való behozataláról tárgyalt Ana Brnabić Subrata Bhattacharjee-vel, India belgrádi nagykövetével. A felek a két ország kétoldali kapcsolatáról és a járványhelyzetről is beszéltek. A nagykövet elmondta, India két oltóanyagot állít elő. Egyik már a kutatási szakasz harmadik fázisába ért. Szerbia minél több gyártó vakcináját behozatná, hogy minél nagyobb védelmet biztosítson a lakosainak - mondta a szerb miniszterelnök.

Minden koronavírus elleni vakcina biztonságos és mindegyik védelmet nyújt - mondta Srđa Janković. Az immunológus a Prva Televíziónak azt nyilatkozta, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az egyik vakcina jobb lenne a másiknál. Ezek egyelőre csak feltételezések - tette hozzá. Janković kiemelte, az, hogy a Pfizer védőoltást vette fel, nem azt jelenti, hogy azt részesíti előnyben. Azoknak, akik fel akarják venni az oltást, nem kell PCR-tesztet csináltatniuk, de ha már megfertőződtek a vírussal, a vakcina nem fog segíteni rajtuk, és nem fogja időben kiváltani az immunválaszt - hangsúlyozta a szakértő.

455 újabb koronavírussal fertőzött személyt vettek nyilvántartásba az elmúlt egy napban Vajdaságban - áll a Vajdasági Közegészségügyi Intézet napi tájékoztatójában. A legtöbb beteget továbbra is Újvidéken regisztrálják, most 131-et, ahol egyébként 3380 az aktív esetek száma. Az esetszámot tekintve a következő város Nagybecskerek, több mint 1100 beteggel. A többi vajdasági városban és községben jelenleg kevesebb mint 1000 az aktív fertőzöttek száma. A tartomány területén pedig összesen 13 902 aktív esetet tartanak nyilván.

A keddi hivatalos szerbiai adatok:

koronavírus
oltás
vakcina
Szerbia
jelentkezés

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.