Ugrás a tartalomra

Újabb negatív rekord dőlt meg Szerbiában

2020.11.24
15:35
2020.11.24
16:48
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV, Blic
6842 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak az elmúlt 24 órában. A tesztelések száma is minden eddiginél több, egészen pontosan 21476.

A kór szövődményeibe egy nap alatt 37-en haltak bele, ezzel az elhunytak száma a járvány kezdete óta 1274-re emelkedett. A halálozási arány 0,96 százalék.

Kórházban 6478 koronavírussal fertőzött beteget ápolnak, 225-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre. 

14:45 - Rendkívüli helyzetet hirdettek Törökbecse községben. Erről ma hozott döntést a törökbecsei válságstáb, mivel a bánáti községben péntektől keddig közel a kétszeresére nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy eddig 91 koronavírusos beteget regisztráltak. Az új intézkedések november 25 től december 3-ig lesznek érvényben. Azt követően a válságstáb a járványügyi helyzet alakulásától függően újra felülvizsgálja a helyzetet. 

14:30 - 83 új koronavírusos személyt regisztráltak az elmúlt 24 órában az észak-bácskai körzetben. A legtöbb beteget Szabadkán vették nyilvántartásba, 59-et, míg Topolyán 13, Kishegyesen pedig 11 újabb fertőzött van - jelenti a szabadkai Közegészségügyi Intézet. 

13:00 - A belgrádi Zvečanska utcában található, égési sérülések kezelésével foglalkozó klinika is Covid-kórházzá alakult át ma déltől - jelentette be Zlatibor Lončar. 

12:45 - Holnap 13 órakor ülésezik a szerbiai válságstáb - írja a Blic. A lehetséges újabb szigorítások megvitatására egy nappal a legutóbbi járványügyi intézkedések bevezetése után kerül sor. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondta, hogy hamarosan eléri a kétezret a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók száma. Dr. Mijomir Pelemiš, a válságstáb tagja elmondta, óráról órára követik az eseményeket, és javasolnak újabb szigorításokat, amennyiben azok szükségesek lesznek.  

11:00 - Dr. Srđa Janković immunológus szerint legkevesebb tíz nap múlva lesznek érezhetők a szigorítások hatásai. A válságstáb tagja a Szerbiai RTV reggeli műsorában kiemelte, az éttermek és a kávézók is azon helyek közé tartoznak, ahol a vírus könnyen terjed, ezért nem az a fontos, hogy délután 6 vagy 5 órakor zárnak be, hanem hogy a nyitvatartás ideje alatt is odafigyeljünk a távolságtartásra, a gyülekezések elkerülésére és a maszkviselésre. A válságstáb javasolta az egyetemek, középiskolák és felsős tagozatok online oktatásra való áttérését, de egyelőre nem tartották szükségesnek ezt bevezetni. Az az oktatási intézmény, ahol megjelenik a vírus, azonnal online oktatásra tér át, a javasolt intézkedést pedig akkor kell majd bevezetni, ha az iskolák is járvány terjedésének gócpontjai lesznek. Janković kiemelte, a szigorítások esetleges enyhítése akkor jöhet szóba, ha a napi fertőzöttek száma nem emelkedik tovább.

Dr. Srđa Janković, immunológus: „Feltételesen szólva akkor leszünk elégedettek, ha azt látjuk, hogy laposodott a fertőzöttségi görbe, illetve ha a napi fertőzöttek száma nem emelkedik tovább. Akkor tudunk majd arról beszélni, hogy hogyan érjük el azt, hogy csökkenjen az újonnan fertőzöttek száma. Csak ekkor tudnánk az intézkedések enyhítésén gondolkozni, habár én akkor is várnék még azzal, hogy bármit mondjak, mert meg kellene várnunk, hogy a járvány enyhüljön, alábbhagyjon, mert ebben a pillanatban a járvány nem enyhül, hanem éppen fellobbanófélben van. Ezért ahelyett, hogy erről beszélnénk, beszéljünk inkább arról, hogy most mindannyian együtt meg kell tegyünk minden tőlünk telhetőt: hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot és kerüljünk mindenféle gyülekezést, amit el lehet kerülni.”

Minden eddiginél több, 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában a legutóbbi összesítés szerint. Ezzel az országban a vírus márciusi megjelenése óta 1237 személy hunyt el a koronavírus miatt. 5067 új beteget regisztráltak az elmúlt egy napban, ezzel a fertőzöttek száma elérte a 126 ezer 187-et. Lélegeztetőgépen 216 pácienst kezelnek. Jelenleg 6329 személy szorul kórházi ellátásra országszerte.

92 koronavírusos személyt kezelnek a Szabadkai Közkórházban. Közülük nyolcan az intenzív osztályon vannak - mondta Dr. Slobodan Puškar. Az intézmény igazgatója hozzátette, naponta mintegy 50 páciens érkezik koronavírusos tünetekkel, közülük átlagosan 10 személyről bizonyosodik be, hogy fertőzött. Puškar szerint ezek a számok túl magasak és jól mutatják a város járványügyi helyzetét. Hozzátette, hogy a kórház kapacitásai leterheltek, a maszkviselést pedig egészségünk megóvása érdekében ajánlja, nem a büntetések elkerülése céljából.

A  járványügyi helyzet az elmúlt néhány napban Topolya községben is romlott. A szabadkai Közegészségügyi Intézet november 23-án kiadott adatai szerint Topolyán összesen 36 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. A város vezetősége nyomatékosan kéri a polgárokat, hogy tartsák be a járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokat és óvintézkedéseket, hordjanak maszkot, tartsák a távolságot és rendszeresen mossák meg vagy fertőtlenítsék kezüket. Továbbra is figyeljenek egymásra, szem előtt tartva embertársaink egészségét.

A tüneteket produkáló lakosokat Topolyán továbbra is a Dr. Hadzsy János Egészségház Covid-19 rendelőjében fogadják 7 és 19 óra között, de előtte minden esetben időpontot kell egyeztetni a vizsgálatra a 024/773-193-as telefonszámon.

koronavírus
Szerbia
járvány
fertőzöttek
elhunytak
betegek
Szabadka
Topolya

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.