Ugrás a tartalomra

A védettség nem azonnal az oltás felvételekor alakul ki

2021.03.02
08:06
2021.03.02
09:49
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Tíz, illetve 14 nappal a koronavírus elleni oltóanyag felvétele után mutathatók ki az első antitestek a szervezetben, közvetlenül a védőoltás felvétele után nem.

Az antitest tesztek elvégzéséről beszélt dr. Dušan Popadić a Szerbiai RTV műsorában. Az immunológus kiemelte, egyik vakcinagyártó sem garantálja, hogy az oltóanyagok felvétele után nem lehet elkapni a koronavírust, azonban a vakcina véd a súlyos és közepesen súlyos megbetegedéstől, illetve a haláltól. A szakember elmondta, a szájmaszkokat csak azután tehetjük félre, ha már elértük az oltható emberek 95 százalékának immunizálását az országban, továbbá, ha a napi koronavírus-fertőzöttek száma egy számjegyű lesz, és immunisak vagyunk a vírussal szemben. Szerbiában mintegy 5,7 millió személyt kellene beoltani - tette hozzá az immunológus.

Dr. Dušan Popadić, immunológus:
„- Amikor a betegek száma egy nap alatt egy számjegyűre csökken, vagy csak alacsony két számjegyű fertőzött lesz, akkor tehetjük le a maszkot, ha immunisak vagyunk.
- Mi továbbra is a maszkokkal másokat védünk, nem magunkat.
- Magunkat és másokat is.
- Tehát a vakcinafelvétel után is?
- A védőoltás után védjük magunkat is. Hiába van immunitás, védettség, de nincs teljes mértékben védettség a betegségtől.”

immunológus
antitestteszt
koronavírus elleni védőoltás

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.