Ugrás a tartalomra
Tanjug/Simon Dawson/Pool via AP

A védettség nem azonnal az oltás felvételekor alakul ki

2021.03.02
08:06
2021.03.02
09:49
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Tíz, illetve 14 nappal a koronavírus elleni oltóanyag felvétele után mutathatók ki az első antitestek a szervezetben, közvetlenül a védőoltás felvétele után nem.

Az antitest tesztek elvégzéséről beszélt dr. Dušan Popadić a Szerbiai RTV műsorában. Az immunológus kiemelte, egyik vakcinagyártó sem garantálja, hogy az oltóanyagok felvétele után nem lehet elkapni a koronavírust, azonban a vakcina véd a súlyos és közepesen súlyos megbetegedéstől, illetve a haláltól. A szakember elmondta, a szájmaszkokat csak azután tehetjük félre, ha már elértük az oltható emberek 95 százalékának immunizálását az országban, továbbá, ha a napi koronavírus-fertőzöttek száma egy számjegyű lesz, és immunisak vagyunk a vírussal szemben. Szerbiában mintegy 5,7 millió személyt kellene beoltani - tette hozzá az immunológus.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Dr. Dušan Popadić, immunológus:
„- Amikor a betegek száma egy nap alatt egy számjegyűre csökken, vagy csak alacsony két számjegyű fertőzött lesz, akkor tehetjük le a maszkot, ha immunisak vagyunk.
- Mi továbbra is a maszkokkal másokat védünk, nem magunkat.
- Magunkat és másokat is.
- Tehát a vakcinafelvétel után is?
- A védőoltás után védjük magunkat is. Hiába van immunitás, védettség, de nincs teljes mértékben védettség a betegségtől.”

immunológus
antitestteszt
koronavírus elleni védőoltás

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.