Ugrás a tartalomra

Jövő hétfőn folytatódik a Köztársasági Parlament alakuló ülése

2024.03.11
07:19
2024.03.11
16:21
Forrás
Pannon RTV
Egy héttel elhalasztották a köztársasági parlament ülésének hétfőre tervezett folytatását, így a házelnököt is egy héttel később, a jövő héten választják meg.

A halasztást Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kérte annak érdekében, hogy ne húzódjon tovább az alakuló ülés, hanem a következő alkalommal a parlament elnöke mellett az alelnököket, a képviselőház főtitkárát, valamint a különböző bizottságok és küldöttségek tagjait is meg lehessen választani.

Aleksandar Vučić: „Egyértelmű, hogy a parlament teljeskörű megalakítására fogunk törekedni, ezért a holnapra tervezett parlamenti ülést pontosan hét nappal elhalasztjuk annak érdekében, hogy elő tudjuk készíteni az alelnököknek, valamint a többi szervnek és bizottságnak a megválasztását a választásokon kapott szavazati arányokkal összhangban. A képviselőház megalakítása így a jövő héten teljesen lezárul, és elő tudjuk készíteni Szerbia új kormányának a megválasztását.”

Mivel eredetileg úgy volt, hogy Ana Brnabićot hétfőn választják házelnökké, már a kormány múlt pénteki ülésén döntöttek arról, hogy az új miniszterelnök megválasztásáig Ivica Dačić külügyminiszter vezeti megbízott miniszterelnökként a kormányt.

Az új összetételű köztársasági parlament február 6-án alakult meg, amikor a jelenlévők egy része letette és aláírta a képviselői esküt. Az ellenzéki képviselők azonban hangos fütyüléssel, transzparensekkel a kezükben gátolták az ülést, így ezt rövid időn belül berekesztették.


Aleksandar Vučić szerb államfő vasárnap este a hatalmi koalíció pártjainak vezetőivel találkozott. Ezt követően az államfő kiemelte azt is, hogy beszélt a december 17-i választást követően a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel, és egyértelmű, hogy az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista alakíthat kormányt, a kormányfőjelölt nevét pedig néhány napon belül közlik. Reményét fejezte ki, hogy az új kormány április elseje előtt feláll, mert óriási nyomás nehezedik Szerbiára, hiszen Szerbia olyan katonailag semleges ország, amelyet NATO-tagországok és NATO tagságra vágyó országok vesznek körül, emellett Európában egyedüliként nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, ezért külföldről akarnak beleavatkozni a belpolitikájába. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a belgrádi önkormányzati választásokat június 2-án ismétlik meg.

Köztársasági Képviselőház
Szerbia
Aleksandar Vučić
Ana Brnabić
Választások 2023
Választások 2023

Most

09:36

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta Magyarország Védelmi Tanácsát a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.