Ugrás a tartalomra

Ismét van kardja Hunyadi Jánosnak: fából...

2019.09.10
21:29
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Ismeretlen tettesek fakardot helyeztek a nemrégiben felavatott bronzszobor kezébe.

A belgrádi Duna-parton júliusban felállított Hunyadi János-szobor kezéből augusztus elején lopták el a kardot, amelyet néhány nappal ezelőtt helyeztek vissza, igaz, ezúttal fából. A Politika napilap szerint, ismeretlen személyek úgy gondolták, hogy mégsem illő az, hogy fegyver nélkül álljon az a hős, aki 1456-ban megvédte Nándorfehérvárt a töröktől, ezért fából dolgoztak ki egy kardot, amelyet elhelyeztek a szobor kezében.

Korábbi felvétel: Pannon RTV

Az első kard a szobrot készítő magyar vállalatnál van, és csak arra vár, hogy Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész visszahelyezze azt a szoborra. Nem hivatalos értesülések szerint augusztus 25-e körül kellett volna Belgrádba érkeznie a szobrásznak, mert előtte Olaszországban volt egy kiállításon, de ez nem történt meg.

A szobrot július 22-én adták át, a kardot pedig egy héttel később lopták el. A rendőrség előállított három fiatalat, akik a kihallgatáson azt mondták, hogy azért vitték el a kardot, mert lazán volt hozzáerősítve a szoborhoz. A fiatalok eltávolították a kardot, és letették a szobor mellé, később pedig visszamentek érte, nehogy valaki elvigye.

Hunyadi János
szobor
Zimony
Belgrád

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.