Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Mára nyugodtabbak a kedélyek Szabadkán, de a makkhetesiek továbbra is félnek

2022.07.03
14:30
2022.07.03
18:36
Forrás
Pannon RTV
A szerb belügyminisztérium munkatársai intenzíven dolgoznak az erdőben történt tegnapi migránsleszámolás körülményeinek feltárásán, valamint az eset résztvevőinek azonosításán.

Eddig egy 1996-os születésű afgán állampolgárt vett őrizetbe a rendőrség. A.N.-t emberöléssel és gyilkossági kísérlettel gyanúsítják és 48 órás vizsgálati fogságba helyezték, a Felső Ügyészség emel vádat ellene.

Szombat este a csendőrség befejezte a makkhetesi erdő átfésülését, ezután a szabadkai közlekedési rendőrség munkatársai biztosították a helyszínt. Akadt munkájuk bőven, ők azokat a migránsokat gyűjtötték be, akik napközben kivonták magukat a rendőrségi intézkedés alól, és elbújtak, majd később a város felé próbáltak elmenni.

Közben a makkhetesi polgárok gyülekezni kezdtek, és követelték a hatóság erélyesebb fellépését a migránsokkal szemben.

Nada Budimlić: "Félek. Hogy fogok éjszaka aludni a házamban? Honnan tudjam, kiszalad-e valamelyikük a kukoricásból, és géppuskával megöl. Amikor kimegyek megnézni, kire ugat a kutyám éjjel."

2022.07.03. Mára a nyugodtabbak a kedélyek Szabadkán, de a makkhetesiek továbbra is félnek

Palatinus Paulina: "Az egy dolog, hogy mi tudjuk, hogy ők itt vannak az erdőben. De a fegyver? Tehát sorozatlövő fegyverekről van szó. Azért szerintem egy kicsit el kéne gondolkozni. Én most elsősorban mint anya vagyok itt."

Vasárnap reggel, és később, a délelőtt folyamán sem találkoztunk rendőrökkel Makkhetes központjában. Az egyik, erdőből előbújó migráns taxit próbált hívni, hogy elmenjen Zomborba, de egyetlen taxitársaság sem vállalta a fuvart, a szombaton történtek miatt, panaszolta a vélhetően afgán bevándorló.

Nyugalom, csend és béke honolt vasárnap reggel Makkhetes központjában. A helyiek békés vasárnapi bevásárlásukat intézték, és elmondásuk szerint a makkhetesi erdő közelében élőknek szombatról vasárnapra virradóra volt hosszú idő után nyugodt éjszakájuk először. A rendőrök ugyanis óránként járőröztek, ezt állítják a helyiek, és ennek köszönhetően nem lehetett migránsokkal találkozni, mint ahogyan most sem. Viszont úgy tudjuk, hogy a Makkhetes és Kelebia közötti erdős részben valamikor éjfél körül ismét puskaropogás hallatszódott, de a rendőrség állítólag gyorsan reagált, ezek meg nem erősített információk, és elkapták a szintén lövöldöző migránsokat.

Kamerán kívül többen is megerősítették az újabb lövöldözés hírét. A makkhetesiek emiatt továbbra is félnek.

Fercsik Erzsébet: "Én, mint idős félek. Hát akkor a gyerekek, akik mennek iskolába, szórakozni szeretnének, vagy valahova, hát nem."

Dékány Zoltán: "Nyugodt volt az éjszaka, jól tudtam aludni, az ablakot kinyitottam, nem volt lárma, nem volt telefonálás az utcán, nem volt kiabálás."

A makkhetesiek aggodalma nem alaptalan. Az erdő továbbra is tele van migránsokkal, állítólag többeknél van még fegyver, és a hatalmas szemétkupacok is az illegális bevándorlók folyamatos jelenlétéről árulkodnak. A rendőrség közlése szerint egyelőre folytatják a nyomozást a migránsokleszámolással kapcsolatban, a cél, hogy fényt derítsenek az összes elkövető kilétére.

migráns
lövöldözés
éjszaka
sérült

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.