Ugrás a tartalomra

A béke üzenete Kosovska Mitrovicából

2022.11.06
18:15
2022.11.06
18:28
Forrás
Szerbiai RTV
A Szerb Lista békés tüntetésre szólította fel a Koszovó északi részén élő szerbeket.

Tüntetést tartottak ma Kosovska Mitrovicában. Céljuk az volt, hogy megmutassák a világnak, hogy Szerbia az ő országuk. Ma hivatalosan is beadták lemondásukat a Koszovó északi részén található, többségében szerbek lakta községek polgármesterei. Emellett a képviselő-testületek elnökei, valamint az önkormányzati képviselők is lemondtak mandátumukról.

Mutassuk meg együtt a világnak és Európának, hogy a mi egyetlen országunk Szerbia, elnökünk pedig Aleksandar Vučić! A zászlókat az ablakba!!! - üzente Facebook-bejegyzésében a Szerb Lista. A tüntetés kezdete előtt ki is kerültek a szerb zászlók szinte mindenhova Koszovska Mitrovica északi részén. A balkonokon, az ablakokban, a tereken a szerb zászló lengedezett.

Majd délben békésen gyülekeztek az emberek a település északi részén. A tüntetés kezdetén felcsendült a szerb himnusz is. Kurti nem fog minket leigázni, ilyen és ehhez hasonló szerb nyelvű feliratokkal érkeztek a résztvevő tüntetők. Az eső ellenére is az utcákra vonultak, kezükben kisebb nagyobb méretű szerb zászlókkal. Néhányan fel is szólaltak a demonstráción, köztük a Pristinai Egyetem rektora is.

Nebojša Arsić, rektor, Pristinai Egyetem: „Azért vagyunk ma itt, hogy együtt megmutassuk, ugyanazt gondoljuk. Hogy nemet mondjunk az alapvető jogaink korlátozására, a szabad mozgáshoz való jog, az oktatásra való jog és ami a legfontosabb, a szabad élethez való jog korlátozására.”

A Szerbiai RTV jelentése szerint albánok egy csoportja eközben egyes helyekre kifüggesztette az albán és a koszovói zászlót. Nenad Đurić, a koszovói rendőrség felfüggesztett parancsnoka is felszólalt a tüntetésen. Azt mondta, nekik nincs másik hazájuk. A demonstráció békésen zajlott és mintegy egy óra alatt véget is ért.

Koszovó északi részén több volt az Eulex, az Európai Unió koszovói jogállamisági missziójának járőre az utcákon, ugyanakkor a KFOR katonák száma nem nőtt jelentősen. A NATO közben közölte, hogy készek beavatkozni, ha veszélyhelyzet alakulna ki. A KFOR továbbra is követi a koszovói eseményeket és együttműködik Belgrád és Pristina vezetőivel, ahogyan a nemzetközi partnerekkel is - közölte a NATO nemzetközi békefenntartó ereje. A KFOR a koszovói események után konstruktív párbeszédre szólította fel az érintett feleket.

A szerbek követelik a brüsszeli megállapodás teljes körű végrehajtását - írta Ana Brnabić Twitter-bejegyzésében. A szerb miniszerelnök kiemelte, a Kosovska Mitrovicában tüntető szerbek, csak a mintegy tíz éve aláírt megállapodás betartását követelték. Ezzel ugyanis szabályozható lenne a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat - magyarázta Brnabić. Koszovó az egyezmény 15 pontjából egyébként még azt sem teljesítette, hogy megalakítsák a szerb községek közösségét. A szerb fél ezzel szemben eleget tett minden kötelezettségének. Mindezt annak érdekében, hogy megőrizzék a térség békéjét és stabilitását - olvasható egyebek mellett a szerb kormányfő bejegyzésében.

Koszovó
Kosovska Mitrovica

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.