Ugrás a tartalomra

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

2023.02.02
15:23
2023.02.02
20:52
Forrás
Pannon RTV
Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

A napirendi pont a Pristinával folytatott párbeszédről szóló beszámoló, amely a 2022. szeptember 1-je és a 2023. január 15-e közötti időszakot öleli fel.

Az Igazság és Megbékélés Pártja támogatja a Koszovóról szóló jelentést. Ennek kapcsán Jahja Fehratović szólalt fel. A parlamenti képviselő azt mondta, aligha szeretne valaki a szerb államfő helyében lenni ebben a helyzetben. Egyebek mellett ezért is támogatja a párt a szerintük az ország békéjéhez is hozzájáruló jelentést.

Jahja Fehratović, köztársasági parlamenti képviselő, Igazság és Megbékélés Pártja: „Le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, újra meg kell tárgyalni valamit, most már jobban és okosabban és bölcsebben kell megbeszélni.”

A vitán az elsők között szólalt fel Radomir Lazović is. A baloldali-zöldek képviselője arra kérte Vladimir Orlićot, a szerb képviselőház elnökét, hogy függesszék fel az ülést mindaddig, amíg az úgynevezett francia-német javaslatot nem látják és ismerik meg részletesen a parlamenti képviselőcsoportok.

Radomir Lazović, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Moramo-Együtt: „Miért titkolta el a javaslatot, miért nem volt itt, ebben a teremben a 250 képviselő közül senkinek lehetősége betekintést nyerni ebbe?”

Nincs problémám mindazokkal, akik látni akarják a tervet. Azonban ezt nincs jogom megmutatni - így reagált Vučić Lazović szavaira. Emellett felszólította az ellenzéket, hogy a támogatás helyett egységre van szükség a jelenlegi helyzetben.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nem a támogatásért jöttem, nincs szükségem támogatásra, ha teljesen őszinte akarok lenni, sokkal inkább Szerbiának van szüksége egységre egy bizonyos kérdésben, mert tudtam, hogy ez lehetetlen. Tényleg azt hiszi, hogy az ön támogatásáért jöttem, hogy olyan naiv voltam, hogy azt hittem, egy olyan jelentésre fog szavazni, amelyben nem talál semmi rosszat?”

A képviselőcsoportok közötti Koszovóról szóló megbeszélések a kora délutáni órákban vitává fajultak, majd elkezdődött a kiabálás és a dulakodás. Az incidens akkor történt, amikor az ellenzéki pártok képviselői a bekiabálások után félbeszakították Aleksandar Vučić beszédét.

Ellenzéki oldalról Boško Obradović, a Dveri elnöke azt követelte az elnöktől, hogy teljességében és azonnali hatállyal utasítsa el a francia-német megállapodást.

köztársasági parlament
Szerbia
incidens
dulakodás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.