Ugrás a tartalomra
TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

2023.02.02
15:23
2023.02.02
20:52
Forrás
Pannon RTV
Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

A napirendi pont a Pristinával folytatott párbeszédről szóló beszámoló, amely a 2022. szeptember 1-je és a 2023. január 15-e közötti időszakot öleli fel.

Az Igazság és Megbékélés Pártja támogatja a Koszovóról szóló jelentést. Ennek kapcsán Jahja Fehratović szólalt fel. A parlamenti képviselő azt mondta, aligha szeretne valaki a szerb államfő helyében lenni ebben a helyzetben. Egyebek mellett ezért is támogatja a párt a szerintük az ország békéjéhez is hozzájáruló jelentést.

Jahja Fehratović, köztársasági parlamenti képviselő, Igazság és Megbékélés Pártja: „Le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, újra meg kell tárgyalni valamit, most már jobban és okosabban és bölcsebben kell megbeszélni.”

A vitán az elsők között szólalt fel Radomir Lazović is. A baloldali-zöldek képviselője arra kérte Vladimir Orlićot, a szerb képviselőház elnökét, hogy függesszék fel az ülést mindaddig, amíg az úgynevezett francia-német javaslatot nem látják és ismerik meg részletesen a parlamenti képviselőcsoportok.

Radomir Lazović, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Moramo-Együtt: „Miért titkolta el a javaslatot, miért nem volt itt, ebben a teremben a 250 képviselő közül senkinek lehetősége betekintést nyerni ebbe?”

Nincs problémám mindazokkal, akik látni akarják a tervet. Azonban ezt nincs jogom megmutatni - így reagált Vučić Lazović szavaira. Emellett felszólította az ellenzéket, hogy a támogatás helyett egységre van szükség a jelenlegi helyzetben.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nem a támogatásért jöttem, nincs szükségem támogatásra, ha teljesen őszinte akarok lenni, sokkal inkább Szerbiának van szüksége egységre egy bizonyos kérdésben, mert tudtam, hogy ez lehetetlen. Tényleg azt hiszi, hogy az ön támogatásáért jöttem, hogy olyan naiv voltam, hogy azt hittem, egy olyan jelentésre fog szavazni, amelyben nem talál semmi rosszat?”

A képviselőcsoportok közötti Koszovóról szóló megbeszélések a kora délutáni órákban vitává fajultak, majd elkezdődött a kiabálás és a dulakodás. Az incidens akkor történt, amikor az ellenzéki pártok képviselői a bekiabálások után félbeszakították Aleksandar Vučić beszédét.

Ellenzéki oldalról Boško Obradović, a Dveri elnöke azt követelte az elnöktől, hogy teljességében és azonnali hatállyal utasítsa el a francia-német megállapodást.

köztársasági parlament
Szerbia
incidens
dulakodás

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.