Ugrás a tartalomra

Folytatódott a Belgrád-Pristina párbeszéd Brüsszelben

2018.06.25
12:06
2018.06.25
17:00
Forrás
Pannon RTV
Három hónap elteltével folytatódott a Belgrád-Pristina párbeszéd Brüsszelben. Aleksandar Vučić és Hashim Thaci Koszovóról tárgyalt.

Megállapították, hogy a következő időszakban intenzívebbé kell tenni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy valamiféle kompromisszumos megoldás szülessen.

A két államfő Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének meghívására érkezett a Brüsszelbe. Aleksandar Vučić a találkozókat követően elmondta: nem tudja, hogy egyáltalán létezik-e kompromisszumos megoldás a szerbek és az albánok között. Egyelőre nem látja ennek lehetőségét, de ha lesz ilyen azt megosztja az emberekkel - húzta alá a szerb elnök. Mindenesetre egy esetleges közös koszovói megoldás többet jelentene annál, amink most van, hiszen jelenleg nincs semmink - mondta Vučić.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Beszéltünk arról, hogy megpróbáljuk folytatni a párbeszédet, hogy a kölcsönös tiszteletet megadjuk egymás népeinek, az embereknek, megmutatjuk, hogy tárgyalunk, és elkezdtük megoldani a nyitott kérdéseket. Mi ma nagyon nyitottan tárgyaltunk sok kérdésben, nem esek túlzásokba, és nem vagyok optimista, de ezekben a kérdésekben nyitottak vagyunk.”

A szerb és a koszovói elnök egyetértettek abban, hogy a mindkét fének megfelelő megoldásra van szükség a helyzet hosszan tartó rendezése céljából. Hashim Thaçi koszovói elnök a találkozó után kijelentette, nem volt egy könnyű beszélgetés, de a két fél egyetért abban, hogy a párbeszéd során pozitív hangvételt kell megüssenek, mindkét ország jövője érdekében.

Hashim Thaci, államfő, Koszovó: „Megegyeztük abban, hogy a folyamatok új lendülettel folytatódnak, és ez még jobban erősödik az elkövetkezendő hetekben, és abban is egyetértettünk, hogy a kapcsolatok teljes körű normalizálása mindkét ország érdeke, és elkerülhetetlen ahhoz, hogy teljes béke legyen a Nyugat-Balkánon.”

A tárgyaláson a közvetítő szerepet vállaló Európai Uniós főképviselő sem volt konkrétabb, mint Hashim Thaci vagy Aleksandar Vučić. Federica Mogherini közleményében csak annyit írt, hogy a tárgyalások intenzívek és egyben termékenyek voltak, a párbeszéd folytatódik.

Brüsszel
Szerbia
Koszovó
Aleksandar Vučić
Hashim Thaçi
Federica Mogherini

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.