Ugrás a tartalomra

Igor Simić: Mindent megteszünk a béke megőrzése érdekében, de itt forr a helyzet

2022.12.09
11:04
2022.12.09
17:06
Forrás
Pannon RTV
A koszovói különleges egység tegnap esti és éjszakai bevonulása után a helyzet nyugodt, ám mégis feszült Koszovóban.

A koszovói rendőrség közölte, hogy növeli jelenlétét északon a közrend fenntartása érdekében, a szerbek pedig erre válaszul kijelentették, fontolóra veszik annak lehetőségét, hogy ezer fős biztonsági erőt küldjenek a térségbe.

A koszovói albán rendőrség több száz tagja vonult be Koszovó északi részébe páncélautókkal csütörtök este, ehhez pedig nincs joguk – hangsúlyozta rendkívüli sajtótájékoztatóján Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi Irodájának igazgatója. Mint mondta, Belgrád nem engedheti meg a szerb nép kiűzését, ezért fontolóra veszi annak a lehetőségét, hogy 1000 fős biztonsági erőt küldjön a térségbe, mivel erre joga van az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata alapján. Azt is hozzátette, hogy a koszovói fél bármit megtehet, mert a nyugati országok támogatják, Szerbia viszont megvédi az embereit, és ez senkit ne lepjen meg.

Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója: „Nem mi vagyunk azok, akik bármiféle provokációba kezdtünk, nem mi vagyunk azok, akik megszegtük a brüsszeli megállapodást, nem mi vagyunk azok, akik nem akarjuk a kapcsolat rendezését. Ezt mind Albin Kurti teszi, akinek ezt valaki nyilvánvalóan megengedi.”

Igor Simić, a Szerb Lista alelnöke a szerbiai közszolgálati televízióban reggel arról beszélt, hogy újabb álmatlan éjszaka áll a koszovói szerbek mögött, hiszen hogyan aludhatnának nyugodtan, amikor állig felfegyverzett albánok masíroznak az utcákon, és hogyan engedhetik ki az utcára a gyerekeiket, amikor az előző napon a rendőrök egy óvodába is behatoltak. Véleménye szerint Albin Kurti és a koszovói kormány ezekkel a lépésekkel azt akarja elérni, hogy a szerbek elhagyják otthonaikat, elhagyják Koszovót.

Igor Simić, alelnök, Szerb Lista: „Amit meg tudok erősíteni, hogy a béke mellett állunk ki, és megteszünk mindent a béke megőrzése érdekében, de higgyék el, itt forr a helyzet. Az emberek nem élhetnek így a 21. században Európában, amíg Pristina minden alapvető emberi jogot, minden aláírt megállapodást megszeg, zaklatja a szerb népet, a nemzetközi közösség pedig hallgat.”

Szerbia és Koszovó 2013-ban írta alá a brüsszeli megállapodást, amelynek célja a kapcsolat rendezése lenne, ám a helyzet azóta sem javult. Az idei évben számos incidens történt, és a brüsszeli politikusok magas szintű találkozókkal igyekeztek tüzet oltani, ám Szerbia és Koszovó kapcsolata még mindig feszült. Brüsszel igyekszik lecsillapítani a kedélyeket, egy újabb háború Európa területén ugyanis senkinek nem áll érdekében.

Koszovó
Petar Petković
Igor Simić

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.