Ugrás a tartalomra

Vučić: Koszovó két percnél tovább nem tartja meg a szavát (videó)

2017.01.26
16:02
2020.02.29
11:57
A keddi Belgrád-Pristina párbeszéd után Hashim Thaci koszovói elnök olyan kijelentést tett, amely azt mutatja, hogy Pristina se nem tudja, se nem akarja megtartani a szavát két percnél tovább - mondta Aleksandar Vučić az európai Politico portálnak
A keddi Belgrád-Pristina párbeszéd után Hashim Thaci koszovói elnök olyan kijelentést tett, amely azt mutatja, hogy Pristina se nem tudja, se nem akarja megtartani a szavát két percnél tovább - mondta Aleksandar Vučić az európai Politico portálnak. A brüsszeli találkozó után viszont, amelyet Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai szakértője hívott össze, a szerb kormányfő és a koszovói államfő is még azt mondták, a megbeszélés segített a feszültségek csökkentésében. Csökkent a feszültség Belgrád és Pristina között - legalábbis így tűnt Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Hashim Thaci koszovói államfő keddi brüsszeli találkozója után. A felek abban is megegyeztek, hogy kijelentéseikkel sem borzolják tovább a kedélyeket. Hashim Thaci, államfő, Koszovó: „Koszovó visszafogott lesz, betartja az ígéreteit, ugyanakkor remélem, hogy Belgrád is tiszteletben tartja azt, amit megbeszéltünk, vagyis a feszültség csökkentését.” Vučić szerint azonban Thaci néhány perccel később az egyik kijelentésével fel is rúgta a megállapodást. A koszovói államfő ugyanis azt mondta, hogy szerinte Szerbia elkezdte Koszovó függetlenségének elismerését, és hogy míg Szerbia a háborúra, addig Koszovó a békére szólít.



Tomislav Nikolić szerb államfő szerint azonban Szerbia megtett mindent Koszovó függetlenségének elismerésén kívül, míg Koszovónak még sok dolga lenne az ott élő szerbek életminőségének javításában. Tomislav Nikolić, államfő, Szerbia: „Azt hiszem, hogy most már a végéig jutottunk, és Pristinának, a függetlenségén kívül, amelyet Szerbiától soha nem kap meg, nincs is már mit kérnie a Belgráddal való beszélgetések során, mert nincs olyan téma, amit ne oldottunk volna már meg.” Az európai Politico portál emlékeztet, hogy a feszültség korábban amiatt nőtt meg, hogy Belgrád vonatot küldött Kosovska Mitrovicába, amelyen a Koszovó Szerbia része felirat is látható volt.
Szerbia
Koszovó
Belgrád
Pristina
Tomislav Nikolić
Hashim Thaçi

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.