Ugrás a tartalomra

1624 fertőzött - további 5 áldozat Szerbiában

2020.04.04
12:34
2020.04.05
07:08
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány ötödik hetében járunk Szerbiában. További 5 áldozat egy nap alatt, összesen 44. Mindenkit arra kérnek, hogy maradjanak otthon!

17:50 - Vannak olyan személyek Szerbiában, akik legyőzték a koronavírust, ugyanakkor ez a szám jelenleg még alacsony, ugyanis a teljes felépülés több esetben hosszú ideig tart.

16:40 - Ideiglenes kórházzá alakítják át a belgrádi Stark Arénát is. Itt olyan betegeket terveznek elhelyezni, akik megfertőződtek a koronavírussal, de nincsenek komoly tüneteik. Az arénában 1500 ágyat helyeznek el a Szerbiai Katonaság tagjai. 

15:50 - Védőfelszerelések érkeztek Szerbiába az ENSZ Gyermekalapja, azaz az UNICEF jóvoltából. A mostani szállítmány az adomány első része, további érkezését várják.

15:00 - 1624 igazolt fertőzött van Szerbiában a legutóbbi adatok alapján. Újabb 5 áldozatot követelt a kór, eddig összesen 44 személy hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

645 tesztet végeztek egy nap alatt, 148 új fertőzöttet jegyeztek. 1046 beteg van kórházban, közülük 69 a belgrádi vásárcsarnokban van, és 89 lélegeztetőgépen. Eddig összesen 6.401 személyt teszteltek.

A Vajdasági Klinikai Központban 84 fertőzött van, 5 lélegeztetőn, és az új esetek közül 22 vajdasági.

- Több mint 10 repülő érkezett orosz segélyszállítmánnyal. A segítség a két államfő, Aleksandar Vučić és Vladimir Putyin korábbi megbeszélésnek eredménye.

- A Gazprom Neft üzemanyagot adományoz a rendőrségeknek, a tűzoltóságoknak és a mentősöknek.
Szerbia ezt a fajta támogatást a koronavírus elleni küzdelem miatt kapta a vállalattól. 

- Egész Szerbia szintjén összeköti a termelőket és a fogyasztókat a néhány napja elindult Ponovo radi pijaca vagyis az Újra dolgozik a piac internetes oldal.

- A szerbiai piac stabilitása megmarad - jelentette ki az illetékes tárcavezető. Az élelmiszerellásátsban nem lesz fennakadás.

Kép: FoNet/Aleksandar Barda

- Több rendőr megfertőződött Szerbiában, 800 belügyi dolgozó pedig házi karanténban van, állapotuk stabil.

Fotó:Tanjug/Dragan Kujundzic

A 65 évnél idősebb polgárok vasárnap helyett, ma reggel 4 és 7 óra között tudtak bevásárolni abban a több mint 3000 bolt valamelyikében, amelyek erre az időszakra csak számukra tartottak nyitva. Az idős polgároknak reggel 8 óráig szabad a közterületeken tartózkodniuk.

Ma 13 órától hétfő reggel 5 óráig kijárási tilalom lesz érvényben az országban. Ez azt jelenti, hogy senki sem hagyhatja el otthonát. Munkavégzés céljából is csak azok, akik a belügyminisztérium által kiadott külön engedélyél rendelkeznek. A kormány döntése értelmében módosult a kutyák és más házi kedvencek sétáltatásának időszaka is a kijárási tilalom alatt. Nemcsak ma este 23 és 01 óra között, hanem vasárnap 8 és 10, valamint 23 és 01 óra között is lehetőség van kivinni a szabadba a háziállatokat, amelynek során tiszteletben kell tartani a gyülekezési tilalmat. A szerbiai nyugdíjasoknak ma hajnali négy és hét óra között volt lehetőségük a bevásárlásra. Ebben az időszakban csak a 65 év felettiek számára nyitottak ki a boltok.

Fotó:Tanjug/Tara Radovanović

A legújabb adatok szerint csütörtök 15 és péntek 15 óra között 305 új beteget regisztráltak. Ezzel a bizonyítottan 1476-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Közülük 874-et ápolnak kórházban. Ebben a 24 órás időszakban 8-an vesztették életüket az új koronavírusos fertőzés következtében. A kórban eddig 29 férfi és 10 nő vesztette életét. Az áldozatok átlagéletkora 64,1 év.

A szakemberek szerint az intézkedések eredményesek lesznek és sikerül lelassítani a vírus terjedését. Predrag Kon járványügyi szakember kiemelte, hogy nem csak attól függ a vírus terjedésének sebessége, hogy a hétvégén mit csinálunk, hanem hogy az elkövetkező időszakban is komolyan vesszük-e a helyzetet és fegyelmezetten, felelősségteljesen viselkedünk-e vagy sem. A járványügyi szakorvos a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kiemelte, ha vigyázunk magunkra és szigorúan vesszük a távolságtartás szabályait, akkor eredményesek lehetünk.

koronavírus
koronavírus-járvány
Szerbia
kijárási tilalom

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.