Ugrás a tartalomra

Belgrádba látogatott a magyar Országgyűlés elnöke

2021.07.05
19:11
2021.07.05
19:17
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos szerbiai látogatásra érkezett a magyar parlament elnöke. Kövér László és Ivica Dačić aláírták a partnerségről szóló keretegyezményt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

A magyar Országgyűlés, valamint a Szerb Parlament elnöke ezúttal is leszögezték, hogy történelmi csúcson van a két ország közötti együttműködés és barátság, Szerbia és Magyarország pedig mindenben támogatja egymást.

A Magyar Országgyűlés elnökét Belgrádban Ivica Dačić, a Szerb Parlament elnöke, és a parlament küldöttsége várta. A szívélyes fogadtatást követően a két ország delegációja tárgyalóasztalhoz ült.

Miután ellátták kézjegyükkel a stratégiai partnerségről szóló keretegyezményt, Dačić és Kövér közös sajtótájékoztatón beszéltek a két ország kapcsolatáról. Ivica Dačić fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Kövér László szerbiai látogatása még egy bizonyítéka a szerb-magyar kapcsolatok történelmi csúcsának. A Szerb Parlament elnöke megköszönte Magyarországnak azt az erőteljes támogatást, amit Szerbia uniós integrációja terén nyújt. Azt is hozzátette, hogy a szerbiai magyar nemzeti közösség erős hidat képez a két ország közötti együttműködés elmélyítésében.

Ivica Dačić, a Szerbiai Parlament elnöke: „Partnerségünk minden téren szépen fejlődik. Gazdasági és közműfejlesztési téren is sok közös projektünk van. Ugyanakkor jól kiépítettük az egymás közötti bizalmat is. Amikor például a magyar nemzeti közösség helyzetéről van szó, ezt az is bizonyítja, hogy a Szerb Parlament egyik alelnöke, Kovács Elvira, éppen a Vajdasági Magyar Szövetség soraiból került ki, aki gyakran vezeti az üléseket, és joga van ahhoz, hogy ezt magyar nyelven tegye.”

Magyarország továbbra is erőteljesen síkra száll azért, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. Ez Magyarország stratégiai és nemzeti érdeke is. Kövér László szerint a két ország közötti együttműködés soha nem volt ilyen magas szinten. Fontos infrastrukturális és gazdasági beruházások erősítik Szerbia és Magyarország kapcsolatát. A két ország közötti gazdasági együttműködés értéke a koronavírus-világjárvány ellenére is nőtt. A most aláírt parlamentközi együttműködési megállapodás azt a törekvést tükrözi, hogy felzárkózzunk a kormányközi együttműködés magasabb színvonalára - mondta Kövér László: „Hiszen ősszel reményeink szerint Budapesten sor kerül a hatodik kormányközi csúcstalálkozóra, amin a kormányaink vezetői alá fognak írni egy stratégiai együttműködési megállapodást, a két ország között.”

Szintén ősszel, szeptemberben rendezik meg a tizedik nyugat-balkáni házelnöki találkozót, amit a V4-ekkel közösen bonyolítanak le Budapesten. Kövér is kitért a szerb és a magyar nép közötti barátságra.

„Figyelemre méltó az az előrehaladás, amit a történelmi megbékélés terén és a nemzeti közösségeink megbecsülése terén az elmúlt évtizedben elértünk.”

Kövér László bejelentette, hogy a tervek szerint Aleksandar Vučić szerb államfő szeptemberben Budapesten részt vesz majd egy demográfiai konferencián.

Kövér László
magyar Országgyűlés
Belgrád
Ivica Dačić
Szerbia
partnerség
aláírás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.