Ugrás a tartalomra

Díszsortűz a Kalemegdanon

2021.05.09
15:26
2021.05.09
18:18
Forrás
Szerbiai RTV
Katonai tiszteletadás mellett Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter részvételével adtak le díszsortüzet a belgrádi Kalemegdan falairól május 9-e, a győzelem napja alkalmából.

Stefanović elmondta, nem szabad megfeledkezni azokról, akik életüket adták a fasizmus elleni harcban.

A második világháborúban a németek felett aratott diadalt és az európai háború végét ünnepli ma Szerbia.

Este a Belgrádi Nemzeti Színházban ünnepi akadémiát tartanak, a szimfonikus zenekar, illetve kórusok részvételével. Fellép Vjera Mujović, Nebojša Kundačina és Lepomir Ivković színészek, a rendezvényen pedig Aleksandar Vučić szerb államfő is megtartja ünnepi beszédét.

Ma emlékeznek meg a győzelem napjáról számos európai országban, így Szerbiában is. Május 9-én a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeznek. A III. Birodalom ugyanakkor május 8-án kapitulált, a német haderő ekkor tette le a fegyvert. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9-e volt. A Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én tartják a győzelmi felvonulást, és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást. Szerbia is május 9-én ünnepli felszabadulását.

Kalemegdan
Belgrád
Szerbia
győzelem napja

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.