Ugrás a tartalomra

Eltávolítják a barikádokat, elhalasztják az igazolások bevezetését

2022.08.01
11:31
2022.08.01
19:28
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Barikádokkal tiltakoztak a Koszovóban élő szerbek a koszovói vezetés szerb igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozata ellen.

Vasárnap, valamivel 18 óra után emeltek barikádokat a Koszovóban élő szerbek a Priština-Raška országúton Rudare településnél, így tiltakozva a szerb igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozat ellen. Kosovska Mitrovica északi részén vasárnap késő délután megszólaltak a légvédelmi szirénák is, csak este hallgattak el. Közben a koszovói rendőrség lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket. Jelenleg csak a merdarei adminisztratív átkelő működik, itt folyamatos a haladás. Hétfő délelőtt pedig megkezdték a barikádok eltávolítását.

Az Egyesült Államok kérésére a pristinai vezetés 30 napra elhalasztotta a szerb igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó intézkedés hatálybalépését, amennyiben eltávolítják a barikádokat a határokról. A nemzetközi közösség üdvözölte Pristina döntését. Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi Irodájának igazgatója hangsúlyozta, Szerbia célja továbbra is a béke és a stabilitás megőrzése, ezért mindent meg is tesz és nyitott a párbeszédre Koszovóval.

Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi Irodájának igazgatója: „Az előttünk álló időszakban Brüsszelben komoly politikai harcok folytán, de kompromisszumra kell jutnunk, és meg kell egyeznünk. Mi ezt akartuk egy hónappal, egy héttel ezelőtt is, mert mi mindig készen állunk a párbeszédre, és mindig ragaszkodunk is a párbeszédhez, akármennyire nehéz kérdések is vetődnek fel Brüsszelben. Jobb őket ott felvetni, minthogy terepen legyen ebből problémánk.”

A délután folyamán Petar Petković sajtótájékoztatón reagált az eseményekre. Egy lépésre voltak a komolyabb összetűzésektől a koszovói szerbek tegnap este – jelentette ki Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója. Szerinte ez volt Priština terve, miközben hamisan Belgrádot vádolta meg azzal, hogy összetűzésekre biztatja az ott élő szerbeket, és a Nyugat-Balkán destabilizálására törekszik. Hozzátette, ha Szerbia erre törekedne, akkor nem bontották volna le a barikádokat, és nem a dialógust szorgalmaznák. Pedig Szerbia és Vučić elnök szerint az egyetlen járható út a párbeszéd folytatása az Európai Unió segítségével.

Petar Petković, a Koszovó-ügyi Iroda igazgatója: „A kétnapos agónia és nagyon komoly krízis, amibe Albin Kurti és Pristina taszított mindannyiunkat, tökéletesen megmutatja, hogy ez az ember, aki a pristinai kormány élén van, a háborútól sem riadna vissza. Megmutatja mennyire veszélyes Albin Kurti, és többek között az Észak-Koszovóban élő szerbek fenyegetettségét is, főként ezzel a döntéssel, hogy nem veszi figyelembe a kérést, hogy hosszabbítsák meg a be- és kilépő dokumentumok kiadásának határidejét. Tehát azt, hogy a szerbek fenyegetése nem szűnik.”

Az ügy kapcsán Ana Brnabić is megszólalt. A szerb kormányfő azt mondta, nem Szerbia és nem is a Koszovóban élő szerbek okozták a válságot, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős a kialakult helyzetért.

Az Európai Unió meghívta Belgrádot és Pristinát egy brüsszeli találkozóra – mondta Peter Stano EU-szóvivő, és kijelentette, hogy az Unió figyelmesen és aggodalommal kíséri az észak-koszovói helyzet alakulását. A Tanjugnak adott nyilatkozatában Stano nyugalomra szólította fel az érintett feleket, és azt mondta, hogy le kell állítaniuk minden „koordinálatlan és egyoldalú akciót”, amely veszélyezteti a stabilitást és a biztonságot, illetve akadályozza a mozgás szabadságát. Hozzátette, hogy a viták megoldásának egyetlen módja a párbeszéd és a tárgyalások.

igazolvány
rendszámtábla
Ana Brnabić
Albin Kurti
Szerbia
Koszovó
Petar Petković
Brüsszel

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.