Ugrás a tartalomra
pixabay/tumisu

357 újabb eset és 11 áldozat Szerbiában – Cikkünk frissül!

2020.07.08
11:09
2020.07.08
17:20
Forrás
Pannon RTV
Egy nap alatt 357 fertőzöttet regisztráltak, 11-en pedig életüket vesztették a koronavírus-járvány okozta betegség szövődményei következtében. 118-an vannak lélegeztetőgépen.

17:00 - Vajdaságban 1.012 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván. A legújabb adatok szerint 100 ezerből átlagosan 52,4 polgár kapta el a vírust. Számunkra ez vörös jelzés - mondta Zoran Gojković.

15: 30 - Holnap döntenek az újabb szigorításokról - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján a szerb elnök. A várakozás szerint nem lesz kijárási tilalom, csak a rendeletek szigorítása.

Tanjug/Aleksandar Ciric

15:25 - 11 koronavírusos beteg hunyt el az elmúlt 24 órában a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

A legfrissebb adatok szerint 357 új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Lélegeztetőgépen jelenleg 118-an vannak.

8.590 főt teszteltek egy nap alatt.

Az aktív esetek száma 3173.

A járvány kezdete óta egyébként 341-en haltak bele a kórba, és több mint 17 ezer megbetegedést regisztráltak.

Csak Belgrádban az elmúlt egy napban 114 beteget vettek fel a kórházakba, akik orvosi ellátásra szorulnak.

FoNet/AP

15:23 -  Szigorításokat vezetett be az újvidéki válságstáb. A vendéglátóipari létesítmények nyitvatartási idejét reggel 6 és este 11 óra közé korlátozzák. Tilos ünnepségek és rendezvények szervezése, valamint korlátozzák a zárt térben tartózkodók számát is.

13:42 - A COVID-19 okozta járványhelyzet Szabadka területén továbbra is stabil, bár az elmúlt hét napban növekedett az új fertőzöttek száma. A Szabadkai Közegészségügyi Intézetnek a városi törzskarhoz címzett tájékoztatója szerint 23 olyan koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, kiknek állandó lakhelyük Szabadka város területén van, míg a járvány kezdete óta összesen 98 személynél mutatták ki a COVID-19 fertőzést. Új haláleset nem volt így a koronavírus okozta szövődményekben elhunytak száma összesen három.

Mától tilos egyszerre ötnél több személynek egy helyen tartózkodnia a szerb fővárosban, emellett a szerb elnök tegnap kijárási tilalmat is bejelentett a hétvégére. A Szerbiai Klinikai Központban több mint 90 súlyos, vagy közepesen súlyos klinikai képet mutató páciens van, és csak az elmúlt egy nap alatt több mint 140 beteg került kórházba Belgrádban. Már több mint húsz községben és városban hirdettek rendkívüli helyzetet a koronavírus gyors terjedése miatt.

Pannon RTV

Sokkal súlyosabb és nehezebb most a helyzet, mint márciusban vagy áprilisban volt - mondta a Szerbiai RTV-nek Dr. Ivana Milošević. A belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatóhelyettese szerint amióta a saját lelkiismeretünkre és felelősségünkre lett bízva a járvány terjedésének lassítása, a dolgok teljesen más fordulatot vettek. Csak az elmúlt egy napban 320 beteget vizsgáltak meg, az intenzív osztályon 15 beteg fekszik, 11 személy szorul mesterséges lélegeztetésre, a fertőzöttek között pedig sok a fiatal - emelte ki: „Amióta az egész elkezdődött, most aggódom először igazán, és nemcsak én, hanem a többi egészségügyi dolgozó is, mert ennyi beteg kórházba kerülésével kérdéses, hogy meddig tudunk kitartani, ezért is kell hangsúlyozni a megelőző intézkedések fontosságát. Én még egyszer felhívom mindenki figyelmét arra, hogy mi vagyunk az élő példái annak, hogy a maszkok hatásosak, hisz mi négy hónapja dolgozunk ezekkel a betegekkel, és nem betegedtünk meg. Mindenkit kérek arra, hogy hordja a maszkot.”

vojvodina.gov.rs/korábbi felvétel

A Zimonyi Kórházban csaknem 400 koronavírusos beteg van, közülük 30-an vannak az intenzív osztályon. A legrosszabb állapotban levő páciensek nem csak Belgrádból, hanem egész Szerbiából érkeznek ide. A kórház kapacitásai eléggé a vége felé járnak, nagy megterhelés ez az egész rendszernek - mondta az intézmény igazgatója, Dr. Dragoš Stojanović: „Nagy az oxigénfogyasztás, és ez a legjobb mutatója annak, mennyire súlyosak a klinikai képek. Átlagban a klinikai képek 10-20 százaléka súlyosabb most, mint az előző hullám alatt.”

Tanjug/Honvédelmi Minisztérium/Jovo Mamula

A Novi Pazar-i kórházba 10 új lélegeztetőgép érkezett, amelyet a szerb kormány küldött a városba. Dr. Mirsad Đerlek a helyi Közkórház koordinátora szerint a városban már kezd stabilizálódni a helyzet, de nem lehet előrelátni, hogy a következő napokban mi fog történni. Hozzátette, Tutinban rossz a helyzet, Sjenicában viszont nagyon súlyos problémák vannak: „Most első alkalommal szembesülünk ilyen helyzettel. A Novi Pazar-i Közkórházban jelenleg 374 páciens van, és a számok alapján lehet, hogy ebben a kórházban van most a legtöbb beteg Szerbiában, és nem könnyű egyik koronavírusról áttérni a másikra. Az orvosok és az ápolók éjjel-nappal dolgoznak, nehezen lehet ezt az egész helyzetet kibírni.”

Zlatibor Lončar a Pink Televíziónak elmondta, az elmúlt 24 óra alatt 227 személy került kórházba tüdőgyulladással. A szerb egészségügyi miniszter hozzátette, Szerbiában mintegy négyezer személy van kórházban, az ő koronavírustesztjük vagy pozitív lett, vagy még várják az eredményt, de tünetekkel jelentkeztek az intézményeknél. A miniszter hozzátette, több településen, Tutinban, Sjenicán, Novi Pazarban a szerb katonaság lefertőtleníti a köztereket és az egészségügyi intézmények épületeit.

járványhelyzet
Szerbia
kijárási korlátozás
kijárási tilalom
gyülekezési tilalom
Belgrád
Niš
tutin
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
koronavírus
Zlatibor Lončar
Novi Pazar

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.